Şizofreni hastalarının beyinleri daha hızlı yaşlanabilir






Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, şizofreni hastalarının beyinlerinde hızlı yaşlanma belirtileri olduğunu ortaya koydu. Bu durumun basit bir kan testiyle ölçülebilir olduğu belirlendi. Melbourne Üniversitesi’nden uzmanlar, şizofreni hastalarında sinir hücrelerinden elde edilen kandaki proteinler üzerine yapılan çalışmanın alanda benzersiz olduğunu vurguladılar.

Şizofreni ve Hızlanan Beyin Yaşlanması

Araştırmacılara göre, şizofreni hastalarının beyinlerindeki hızlanan yaşlanma süreci hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Şimdiye kadar şizofreninin, otizm, disleksi ve DEHB gibi nörogelişimsel hastalıklarla benzer şekilde, beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu.

Çalışmada dikkat çekilen protein ise sinir hücrelerinden salınan ‘Nörofilament Hafif Zincir Proteini (NfL)’ oldu. Bu protein, nöronların hasar görmesi veya yaşlanması durumunda kana ve beyin omurilik sıvısına salınır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklarda da bu proteinin düzeylerinde artış tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmada, şizofreni hastalarında NfL düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha erken ve hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, şizofreni hastalarının beyinlerinin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bipolar bozukluk yaşayan bireylerde benzer bir artış tespit edilmedi.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Psikiyatrist Christos Pantelis, şizofreni hastalarının yaşam tarzının beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini belirtti. Sosyal izolasyon, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Pantelis, “Şizofreni hastalarının yaşam süresi genel nüfusa kıyasla 20-30 yıl daha kısadır. Bu durumun temel nedenleri arasında yaşa bağlı hastalıkların daha erken ortaya çıkması yer almaktadır. Yaşam tarzı, şizofreni hastalarında hızlı yaşlanmanın bir faktörü olabilir ancak yapılan çalışma bu hastalığın anlaşılmasında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.


Related Posts

Hep merak edilmiştir: SIM kartlarının köşesi bu yüzden eksikmiş

SIM kartlarının köşesinin neden eksik olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kartlardaki o tasarım eksikliğinin ne işe yaradığı ortaya çıktı. Meğer hata yapmayı engelliyormuş.

Eğitimde yapay zeka dönemi! TETZ 2025 zirvesi geleceğin şifresini araladı

Yalçın ÇELİK – Yeniçağ Pursaklar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli okullardan temsilci öğretmenlerin de aktif katılım sağladığı zirvede, eğitimde dijital dönüşüm ve yapay zekâ tabanlı yenilikler masaya yatırıldı. EĞİTİM VE TEKNOLOJİ AYNI …

iOS 26 alacak iPhone modelleri: Güncellemeyi hangi modeller alacak?

iOS 26 güncellemesi ile birlikte bazı modeller artık desteklenmeyecek. iOS 26’yı kullanmak için yeni bir iPhone almanız gerekebilir.

Bebeklerin göz rengi neden değişir?

Yeni doğan bebeğinizin ilk fotoğraflarında, uykulu göz kapaklarının altından süzülen o tatlı mavi bakışlar dikkat çekebilir. Ancak birinci yaş gününe geldiklerinde, bu mavi gözler yerini kahverengiye—ya da bambaşka bir renge—bırakmış olabilir.

YouTube 6 iPhone modelinde artık çalışmayacak

Apple’ın eski iPhone ve iPad kullanıcılarına kötü haber geldi. YouTube, yeni güncellemesiyle birlikte bazı eski cihazlar için desteği sonlandırdı. Bu değişiklikle birlikte, eski iPhone ve iPad modelleri artık YouTube uygulamasını kullanamayacak.

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.