Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: “Sezaryen Doğumlar Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Tıbbi gereklilik olmadan yapılan sezaryen doğum, anne ve bebek sağlığı için risk haline geldi. Bebeğin böbrek hücreleri son 4-5 haftada tam gelişiyor. Erken aldığınızda hücreler gelişmiyor. Türkiye en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında. Nedenlerden biri bu olabilir” dedi.

Sabah gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sezaryen doğumun böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri olabileceğini söyledi. Ülkemizdeki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çeken Memişoğlu, özellikle özel hastanelerdeki oranın yüzde 78’e kadar çıkabildiğine vurgu yaptı. Sezaryenlerin anne ve bebek sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Bakan, yalnızca tıbbi gereklilikler doğrultusunda bu yönteme başvurulması gerektiğini vurguladı. Bebeğin böbrek hücrelerinin son 4-5 haftada tam olarak geliştiğini ve erken alındığında bu hücrelerin gelişiminin tam olarak sağlanamayabileceğini ifade etti. Memişoğlu, Türkiye’nin en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında yer almasının nedenlerinden birinin bu olabileceğine dikkat çekti.

Kadınların doğum tercihlerinin saygıyla karşılanması gerektiğini belirten Bakan Memişoğlu, doğumların sembolik tarihlerle ilişkilendirilip paket haline getirildiğine ve bu durumun doğum sürecine zarar verdiğine değindi. “Normal doğum yap, sezaryen doğum sağlığa uygun değil” yaklaşımının yeterli olmadığını belirten Memişoğlu, annenin psikolojik olarak doğuma hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Bu nedenle, ebelik hizmetlerine önem verildiğini ve gebeliğin son 3 ayında anne adayının bir ebeyle eşleştirileceğini ve doğumdan sonraki bir sene boyunca ebe tarafından takip edileceğini açıkladı.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?