MEB’den LGS tercih sürecine kolaylık: Velilere özel kılavuz yayımlandı

LGS Tercih Dönemi Başlıyor: MEB’den Ailelere Kılavuz

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS merkezi sınav sonuçları, yarın itibariyle açıklanacak.

Ayrıca MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, velilere tercih sürecinde yardımcı olmak amacıyla “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” adında ailelere detaylı bilgi sunacak bir rehber hazırladı.

Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme detayları gibi başlıklarla birlikte sıkça sorulan sorular ve öneriler de yer alıyor. Ayrıca tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme bilgileri de kılavuzda mevcut.

Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor liseleri gibi okul türlerine dair geniş bilgilerin bulunduğu kılavuz, aynı zamanda tercih kontrol listesini de içeriyor.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından,
“Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”
da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak.

“Bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin”

Kılavuzda tercih döneminde velilere şu öneriler sunulmaktadır:

“Bu süreçte çocuğunuza bilgilendirici ve rehberlik edici bir yaklaşım sergileyin. Her çocuk farklı ve özeldir. Önemli olan, çocuğunuzu desteklemek ve kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okul ve gelecekte seçeceği meslek hakkında fikirler edinebilir. Ayrıca çocuğun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için fırsatlar sunabilirsiniz.
Çocuğunuzun tercih edeceği okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanlarını okul web sitelerinden araştırabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmak yerine kendi gelişimi doğrultusunda değerlendirebilirsiniz. Tercih sürecinde baskıcı değil, bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum benimseyebilirsiniz. Çocuğunuzun isteklerinin ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceğini kabul ederek yaklaşabilirsiniz.”

Yerleştirmelere Dair Detaylar

Liselere yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara 3 farklı şekilde yapılacak. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ile tercih yapabilecek.

Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak, kayıt alanındaki farklı okul türlerinden en fazla 5 tercih yapabilecekler.

Yerel yerleştirmede en az bir okul tercih edilmesi gerekmektedir. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk,
“kayıt alanında”
öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları, mavi renk,
“komşu kayıt alanında”
öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt alanındaki okulları, kırmızı renk, “diğer” ise öğrencinin dışında kalan okulları temsil edecek.
Öğrenciler, ilk olarak
“yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar”
ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirme tercihlerinde, en fazla 5 okul arasından, en fazla 3 okul türünden tercihlerde bulunabilecekler.

Merkezi yerleştirmede ise, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır. Türkiye genelinde LGS puanıyla öğrenci kabul eden okulları tercih edebilmek mümkün olacak.

Pansiyonlu okullar için tercih yapma ise isteğe bağlı olacak.

Related Posts

MEB, YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla ‘Tercih Danışmanlığı Birimi’ oluşturdu

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava giren öğrencilerin, liselere ve üniversitelere yerleşme süreçlerine destek olmak amacıyla 81 il ve ilçelerde 30 binin üzerinde “Tercih Danışmanlığı Birimi” oluşturuldu.

Genç mucitler İstanbul’da bir araya geldi

Bu yıl 3’üncüsü tamamlanan ‘Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması’ geçtiğimiz mayıs ayında yapıldı. 220 okuldan 440 öğrencinin robotik projeleriyle yer aldığı yarışmanın kazananları İstanbul’da buluştu.

“Cam Gibi Değil Kum Gibi” atölyesi; “Sanat buluşmaları ile deprem sonrası gençlerin düşünme biçimleri şekilleniyor”

“Cam Gibi Değil Kum Gibi” atölyesi; “Sanat buluşmaları ile deprem sonrası gençlerin düşünme biçimleri şekilleniyor”

AGS SINAV GİRİŞ BELGESİ EKRANI 2025 || AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS’ye kaç gün kaldı, sınav kaç dk olacak, konu (soru) dağılımı nasıl?

AGS sınav yerleri, bu sene ilk defa düzenlenecek oturuma girecek adaylar tarafından mercek altına alındı. ÖSYM AİS sınav belgesi ekranı da bu bağlamda kontrol ediliyor. MEB Akademi Giriş Sınavı bu yıl ilk defa yapılacak. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü de MEB-AGS sonuçları doğrultusunda yapılacak. 2 oturumda gerçekleştirilecek sınavda 80 soru yer alacak. MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak. AGS giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Peki AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS’ye kaç gün kaldı, sınav kaç dk olacak, konu (soru) dağılımı nasıl? İşte MEB AGS sınav giriş belgesi ÖSYM indirme ekranı bilgisi…

2025-2026 okul kayıtları ne zaman başlayacak, ortaokul kayıtları başladı mı? MEB ortaokul kayıtları ve şube seçimi nasıl yapılır?

Okul kayıtlarının ne zaman başlayacağı, öğrenciler ve veliler tarafından sorgulanmaya başladı. Peki, 2025-2026 okul kayıtları ne zaman başlayacak, ortaokul kayıtları başladı mı? MEB ortaokul kayıtları ve şube seçimi nasıl yapılır?

Okul formasında yeni dönem; kim belirleyecek, nasıl satılacak?

Okul formasında yeni dönem; kim belirleyecek, nasıl satılacak?