Her leke aynı değil, ciltteki izler ne anlatıyor?

Güneşin Deri Üzerindeki Etkileri

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Yılmaz, güneşin yaşamın kaynağı olduğunu ancak aynı zamanda deri kanserlerine, kırışıklıklara ve erken yaşlılığa neden olabileceğini belirtti.

Güneş hasarlarının zamanla birikmeye başladığını vurgulayan Yılmaz, “Güneş yanıklarının etkileri yaşam boyu deride kalır. Zamanla güneşin hasarları, lekeler, deri deformasyonları, kırışıklıklar veya hatta kanser şeklinde kendini gösterebilir. 5-6 aylık bir bebekken alınan güneş bile ilerleyen yıllarda hasarların görünür hale gelmesine sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasındaki yoğun güneş ışınlarına karşı korunmanın önemine değinen Yılmaz, güneş koruyucu kremler yanında şapka, uzun kollu giysi ve şemsiyenin de koruyucu önlemler olduğunu vurguladı. D vitamini üretimi için gerekli olan güneş ışınlarının kolumuza veya bacağımıza düşmesinin yeterli olduğunu, bu yüzden güneşin zararlı etkilerinden kaçınmanın önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca Yılmaz, Avrupa’da dermatologlarla birlikte yürüttükleri “Euromelanom Projesi” kapsamında insan yüzünde güneşin hasarlarını vurgulamak amacıyla bebeklikten yaşlılığa kadar değişimleri gösteren görseller kullandıklarını aktardı.

“Güneş Yanıklarının Uzun Vadeli Etkileri”

Güneşin hasarları ve değişimlerini net bir şekilde görselleştirdiklerini belirten Yılmaz, kısa süreli tatillerdeki güneş yanıklarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Güneşin zararlı etkilerine karşı derhal önlem alınması gerektiğini ve güneşin hasarlarını unutmayan bir derinin, güneş yanığı geçirmiş kişilerde melanom riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Özellikle genç yaşlarda şiddetli güneş yanığı geçiren bireylerin ileri yaşlarda da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, lekelerin takip edilmesi ve gerektiğinde uzman desteği alınması gerektiğini belirtti. Güneş yanığından yıllar sonra bile melanom gelişme riski devam edebileceği için lekelerin sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?