Halk korudu, devlet kiraladı: Sandık Gölü’ne bungalov tehdidi

TRABZON – Trabzon ile Giresun sınırında yer alan Sisdağı Yaylası son yıllarda yoğun yapılaşma tehdidi altında. 2018 yılında çıkarılan imar affı yasası ile mera alanına yapılan yüzlerce kaçak yapı yasallaştı. Meraların büyük kısmının yapılaştığı Sisdağı Yaylası’nda, bölgenin doğal güzelliklerinden Sandık Gölü, bungalov tehdidi altında.

Doğu Karadeniz’de son 10 yıldır Körfez ülkelerinden gelen misafirlerle yaşanan turizm hareketliliği, bölge için önemli bir ekonomik girdi oluştururken plansız yapılaşmayı da beraberinde getirdi. Bölgede yaz mevsiminde yaşanan turizm yoğunluğundan pay almak isteyen girişimciler, Rize’nin Fırtına Vadisi başta olmak üzere bölgenin her yerini bungalov evlerle doldurdu. Bungalovların plansız bir şekilde yapılması bölgenin doğal yapısına zarar verirken bunlara bir de Sisdağı Yaylası’ndaki Sandık Gölü eklenmek isteniyor.

TESİS İÇİN KİRALANDI, HALK İMZA TOPLAYIP DİLEKÇE VERDİ

Sisdağı’nın Giresun’un Çanakçı ilçesi sınırlarında kalan bölgedeki 2 bin rakımlı alanda çam ağaçları, zifin çiçekleri ve onlarca endemik bitki türü mevcut. 2016 yılında orman vasfından mesire alanına çevrilen alan, Giresun’un Eynesil ilçesinden bir iş insanına ait North Enerji Turizm şirketine kiralandı. Siyasi desteklerle Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin aldığı öne sürülen iş insanı, Sandık Gölü’nün yanı başına 11 bungalov, restoran ve satış yeri yapmak için proje hazırlattı.

Projede sunulan yapılaşma çizimleri.

Projeyi duyan bölge halkı, duruma tepki gösterdi. Göl ve şelale etrafına tesis yapılmasına karşı çıkan yöre halkı önce imza topladı, ardından da Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Eynesil Obası halkı ve Geyikli Obası halkı adına Eynesil eski belediye başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun verdiği dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Sisdağı Yaylaları’nda ev yapımı için ücret karşılığı arsalar satılıp usulsüz gelirler elde edilirken ve yayla talan edilirken, Sandık Gölü mevkiindeki halka kapalı, parası olana açık mesire alanı olarak belirlediğiniz alanı, o çevrede yaylacılık yapan hane sakinleri koruyup talan ettirmemiştir. Halkı hiçe sayıp mesire alanı olarak düşünülen arazide çalı çileği, çoban çileği, diken çileği, yabani böğürtlen, salep, sarı kantaron çiçeği, kekik, aslan pençesi, soğan yumrulu çiçek çeşitleri, sümbül çiçeği gibi birçok endemik bitkinin yetiştiği cennet köşesi bir alandır. Bu alanda yapılması tasarlanan yapılar endemik bitki çeşitlerini ve alanın doğal güzelliğini yok edeceğinden ve çevrede yaşayan oba sakinlerini huzursuz edeceğinden projenin iptal edilmesini ve doğal haliyle halkın kullanımında kalmasını arz ve talep ediyoruz.”

Sandık Gölü’nün çevresi yapılaşma tehdidi altında.

‘SİSDAĞI KATLEDİLDİ, SANDIK GÖLÜ DOĞAL KALSIN’

Konuyla ilgili görüştüğümüz Somuncuoğlu, bu projeye kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. Sisdağı Yaylası’nın yıllarca devletin göz yummasıyla talan edildiğini ve yapılaşmaya açıldığını belirten Somuncuoğlu, “Sandık Gölü Şelalesi’nin bulunduğu alanı 2016 yılında sessizce mesire alanına çevirdiler. Eynesil’den bir vatandaş da orayı Orman Müdürlüğü’nden kiralamış. Sisdağı Yaylası zaten yapılaşmayla bugüne kadar katledildi. Elimizde kalan doğal güzelliklerimizi korumak istiyoruz. Projenin durdurulması için Görele Orman İşletme Şefliği’ne dilekçe verdik” dedi.

Somuncuoğlu, bölgenin hem Trabzon’un Şalpazarı ilçesinin hem de Giresun’un Eynesil ilçesinin kullandığını ve her iki ilçe halkının da projeye karşı çıktığını söyledi. Turizm tesislerine karşı olmadıklarını fakat çıkar amaçlı doğal güzelliklerin tahrip edilmesine göz yumamayacaklarını kaydeden Somuncuoğlu, yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

‘YILLARDIR KORUDUK, EV YAPILMASINA İZİN VERMEDİK’

Sisdağı halkının yıllardır Sandık Gölü etrafına yapılaşmaya izin vermediğini kaydeden Somuncuoğlu, “Biz o bölgeye ev yaptırmadık. Orayı yıllar boyu koruyarak doğal güzelliğinin bozulmasına izin vermedik. Biz gelecek nesillere ulaşması için orayı yıllardır korurken birileri para kazanacak diye o bölgenin yapısını bozmak istiyorlar. Bölgede doğallığını koruyan ender yerlerden biri olarak Sandık Gölü kaldı. Bu alanlar halkın doğal haliyle gezip görebileceği yerler olarak kalmalı. Biz misafirlerimizi buraya gezmeye götürüyoruz. Uzungöl’ün halini görüyoruz. Her yeri böyle turizm çöplüğüne çevirmemek gerekiyor” sözlerini kullandı.

Coşkun Somuncuoğlu, projenin iptal edilmesi için dilekçe verdi.

‘KAZANÇ ELDE EDECEKLER DİYE DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ BOZAMAYIZ’

Sisdağı Yaylası’nda yaylacılık yapan Şalpazarı ilçesine bağlı Geyikli Mahallesi halkı da projeye karşı çıkıyor. Alanın bölge halkının nefes aldığı doğal bir alan olarak kalması gerektiğini ifade eden Geyikliler projeye izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Geyikli halkı adına konuşan muhtar Asım Bayraktar, kendilerine proje için danışılmadığını söyledi. Sandık Gölü Şelalesi’nin bölgede çok özel bir alan olduğunu dile getiren Bayraktar, “Biz Geyikli halkı olarak bu projeye karşıyız. Sandık Gölü, buranın özel bir doğal güzelliği. Şalpazarı halkı burada 6 ay yaylacılık yapıyor. Yaylamızı gezmeye gelen misafirlerimiz bu alanları gezmeye geliyor, fotoğraf çekiyor. Birileri kazanç elde edecek diye doğal güzelliklerimizi yapılaşmayla bozmamalıyız. Halkımızın istemediği bir işi ben de muhtar olarak istemem” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir