En tehlikeli tuz göllerinde yaşıyor: Bu tek hücreli mikrop çok hücreli bir yaratığa dönüşebilir!

Haloferax volcanii Mikrobu, Basınca Maruz Kaldığında Tek Hücreden Çok Hücreli Dokuya Dönüşebiliyor

Dünyanın en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrop, baskı altında kaldığında vücudunun bir kısmını çok hücreli bir dokuya dönüştürme yeteneğiyle dikkat çekti.

sciencealert.com’da yer alan habere göre bu olağanüstü keşfi, Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados’un liderliğindeki uluslararası bir ekip gerçekleştirdi. Ekip, “Klonal çok hücreliliğin ortaya çıkışı kritik bir evrimsel dönüm noktasıdır” ifadesiyle bulgunun önemini vurguladı.

Haloferax volcanii, bakterilere benzeyen ancak ökaryotlarla daha fazla ortak noktası olan arkea grubunun bir üyesi.

Çok hücrelilik, ökaryotlarda yaygınken, bakterilerde nadir görülüyor ve bilindiği kadarıyla H. volcanii, bu sıçramayı yapan ikinci arkea olarak kayıtlara geçti.

Ölü Deniz ve Büyük Tuz Gölü gibi aşırı koşullarda hayatta kalan H. volcanii’nin, şekil değiştirme kabiliyetiyle bu ortamlara nasıl uyum sağladığı araştırıldı.

Fiziksel basınca maruz bırakıldığında, mikrobun tek hücreli yapısı daha karmaşık ve çok hücreli bir forma dönüşüyor. Araştırmada, yalnızca 10 kPa basınca maruz kalan tek bir H. volcanii hücresinin yaklaşık iki buçuk saat içinde düzleştiği ve daha yüksek basınçta çok hücreli dokular oluşturduğu gözlemlendi.

Elde edilen çok hücreli yapıların fiziksel özellikleri, hayvan hücrelerine benzeyen bir elastikiyet sergiliyor. Bu dokular, kama şeklinde düz hücreler ile daha uzun skutoid hücrelerden oluşuyor.

Skutoid hücreler, epitel dokularında bulunarak zar gerginliğini dengeleyen hücrelere benzer özellikler gösteriyor. Bu bulgu, skutoid hücrelerin evrimsel olarak düşündüğümüzden daha eski ve çok hücreliliğin temel unsurlarından biri olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma ekibinden Alex Bisson, arkelerin esnek ve mekanik uyarılara duyarlı hücre yapılarının, doğanın basit yapı taşlarından karmaşık özellikler oluşturma yeteneğini gözler önüne serdiğini belirtti. Çalışma, bilim dünyasında geniş yankı uyandırarak Cell Biology dergisinde yayımlandı.

Related Posts

YouTube, 10 yıl aradan sonra video oynatıcısının tasarımını değiştiriyor: İşte görünümü

YouTube, tam 10 yıl aradan sonra video oynatıcısında kapsamlı bir tasarım değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük video paylaşım platformu, web sürümü için yeniden tasarlanmış bir video oynatıcısı devreye almaya başladı. Ancak …

iPhone 17 Air önemli bir dezavantaj ile geliyor

Sonbahar ile birlikte Apple iPhone ailesinde önemli bir gelişme yaşanacak. iPhone 17 Air ile en ince iPhone modeli aileye katılacak. 5.5mm kasa kalınlığı performans tarafında endişeye neden olsa da Apple yeni modeli için en iyisini planlıyor …

Tamamen elektrikli JAECOO 5 BEV tanıtıldı!

Çinli otomotiv üreticisi JAECOO; tamamen elektrikli ilk SUV modeli olan 5 BEV’i, Şangay Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı’nda tanıttı. JAECOO 5 BEV, markanın elektrikli araç alanındaki ilk adımını simgeliyor. Yüzde yüz elektrikli JAECOO 5 BEV …

Rekabet büyük: Türkiye’de en çok izlenen dijital platform belli oldu!

JustWatch tarafından açıklanan 2025 birinci çeyrek verileri Türkiye’deki dijital yayın platformlarının pazar paylarındaki değişiklikleri net bir şekilde ortaya koydu. Veriler, 2025’te bazı platformların büyüme gösterdiğini ve bazılarının ise …

GeForce Now’a bu hafta eklenen oyunlar belli oldu!

Güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duymadan yalnızca stabil bir internet bağlantısıyla popüler oyunları oynamaya imkan tanıyan GeForce Now haftanın duyurdu. İşte detaylar! GeForce Now haftanın oyunları açıklandı GeForce Now tarafından paylaşılan …

Avrupa Birliği, Apple ve Meta’ya ceza yağdırdı!

Avrupa Birliği Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde yürütülen incelemeler sonucunda, Apple ve Meta’ya toplamda 798 milyon dolar para cezası verdi. Apple; App Store politikaları nedeniyle 570 milyon dolar, Meta ise veri işleme …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir