Belgrad’ın tramvaylarını Türk şirket Bozankaya üretecek

Türk şirketlerinin toplu taşıma araç ve sistem­lerine yönelik üretim ve inşaat tecrübesi son dönemde önemli ihalelerle tescil ediliyor. Temsa, Otokar, Anadolu Isuzu gibi otobüs ve minibüs-midibüs üreticilerinin Avrupa pazarında üstlendiği rol, tramvay tarzında raylı araç üreticileri için de yol açtı. Bu anlamda Türkiye’nin en önemli üreticilerinden biri olan Bozankaya, Doğu ve Orta Avru­pa’da birçok ihaleyi üstlenen şir­ketler arasında yer aldı. Bu yılın haziran ayında Sırbistan’ın baş­kent Belgrad’da tramvay ihale­si düzenlendi.

Dünya’dan Kerim Ülker’in haberine göre, ünlü sa­nayi şirketi Siemens’in de katıl­dığı ihalede Bozankaya, Alman devini geride bıraktı ve kazan­dı. 25 tramvay alımı için yapılan ihale için Bozankaya, KDV da­hil 81 milyon euro yani yaklaşık 3 milyar liralık teklifte bulundu. İşte o süreç tamamlandı ve iha­le sonuçlandı. Türk şirketi Bo­zankaya, 25 adet hafif raylı sis­tem aracı için teklifini revize etti ve 73,5 milyon dolara (2,5 milyar TL) çekti.

Bu teklifle Bozankaya, sözleşmeyi imzaladı. Sırbistan Hükümeti’ne ait kamu kurumu GSP, teslimatın 25 ay içinde ta­mamlanacağını belirtti. İlk par­tilik iki araç 12 ay içinde, geri ka­lan 13 araç ise takip eden 13 ay içerisinde teslim edilecek. Belg­rad Belediyesi Başkanı Alek­sandar Sapic, Belgrad’daki top­lu taşıma ağını canlandırma gi­rişimlerinin bir parçası olan filo yenileme programı kapsamında 100 adet yeni tramvay alınacağı­nı söyledi.

Temeli 1989 yılına dayanan Bozankaya’nın, 100’ü Ar-Ge Merkezi’nde olmak üzere bine yakın çalışanı var. Ankara’daki Sincan 1. Organize Sanayi Bölge­si’nde 100 bin metrekarelik fab­rikasında metro ve tramvay gibi raylı sistem araçları ile trambus ve elektrikli otobüs gibi elekt­rikli ticari araçlar üretimi yapan şirket, Türkiye’nin ilk yerli yüz­de 100 elektrikli otobüsünü üre­ten firma unvanına sahip.

TAYLAND’LA BAŞLADI, İTALYA’YLA SÜRDÜRÜYOR

Türkiye’nin birçok kentinde toplu taşıma sistemlerinde im­zası bulunan Bozankaya, 2016 yılında Siemens Mobility ile Tayland’a adım attı. Bozankaya, Bangkok Green Line metro pro­jesinin yüklenicisi oldu. Bozan­kaya, bu yıl da iki önemli proje­de adını duyurdu.

Bunlardan il­ki İtalya’nın Napoli kentinde 20 araçlık tramvay ihalesiydi. Bo­zankaya’nın kazandığı ihaleyle Napoli’ye toplu ulaşım hizme­ti sunacak olan 20 tramvay, 30 metre uzunluğunda, çift yönlü ve 222 yolcu taşıma kapasitesi­ne sahip olacak. Bozankaya, da­ha önce 16 tramvay ürettiği Ro­manya’nın Yaş kenti için ise 18 yeni araç daha üretecek. Böylece Yaş kentinde Türk mühendisliği ile yollarda olacak tramvay sa­yısı 34’e yükselecek.

Öte yandan bu yılın haziran ayında Çekya’da gerçekleşen en büyük troleybüs ihalesi, Türk üretici Bozanka­ya’nın zaferiyle sonuçlanmıştı. Ancak yerel üretici Skoda Elect­ric, bu sürece karşı itirazda bu­lunmuştu. 70 adet kısmi troley­büs alımı, Çek Cumhuriyeti’n­deki en büyük troleybüs siparişi olmasının yanı sıra en uzun sü­reli siparişlerden biri olma özel­liğini taşıyordu. Sözleşme imza­lanmadı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir