Üniversiteli İlay’ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

Selçuk’ta Tropikal Meyvelerin Üretildiği Modern Sera İşletmeciliği Yapan İlay Ülker, Sağlıklı Beslenme ve Girişimcilikte Fark Yaratıyor

Selçuk ilçesinde pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado meyveleri yetiştirilen bir seranın işletmeciliğini üstlenen İlay Ülker, sağlıklı yaşam ve tropikal meyvelere olan ilgisiyle dikkat çekiyor. Ülker, “Bu meyveleri sadece tüketen biriydim. Ama bu denli çeşitli olduğunu, özellikle ejder meyvesinin diyabet hastalıklarında bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum. Bilinçlendikten sonra bu seranın bir parçası oldum” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 4 yıl önce liseden mezun olduktan sonra sağlıklı beslenme ve uzun süreli yaşam felsefesiyle tanışan İlay Ülker, tropikal meyvelere olan ilgisini keşfetti. Kilo sorunu yaşayan ve tropikal meyve tüketmeye başlayan Ülker, 6 ay içinde 30 kilo verdi. Bir tüketiciyken tropikal meyve danışmanı haline gelen Ülker, mühendislik becerilerini girişimcilikle birleştirdi ve Selçuk ilçesinde pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado meyveleri yetiştirilen seranın işletmeciliğini üstlendi.

Zayıflama amacıyla başladığı bu süreci anlatan Ülker, “6 ayda 90 kilodan 60 kiloya indim. ‘Longevity’ prensibine göre, insanların kaliteli yağlar olan zeytinyağı, ceviz yağı ve avokado gibi yağları tüketmeleri gerekiyor. Şeker yerine antioksidan içeriği yüksek tropikal meyveleri tercih etmeleri gerekiyor. 2020’de pandemiyle birlikte insanlar sağlık konusunda bilinçlendi ve antioksidan özellikli meyvelere yönelmeye başladılar. Bu süreçte modern seracılık sektörü gelişti ve Ege ile Akdeniz Bölgeleri’nde tropikal meyvelerin üretimi arttı. Bizim seramızda da pitaya, ejder, passiflora (çarkıfelek) ve avokado gibi birçok tropikal meyve bulunuyor. Bu meyveleri sadece tüketen biriydim. Ama bu denli çeşitli olduğunu, özellikle ejder meyvesinin diyabet hastalıklarında bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum. Bilinçlendikten sonra bu seranın bir parçası oldum” açıklamalarında bulundu.

‘İTHALATTAN İHRACATA: EJDER MEYVESİNİN YÜKSELEN HİKAYESİ’

Tropikal meyvelerin Türkiye iklimine uygun olmadığını belirten Ülker, ejder meyvesi gibi meyvelerin sadece seralarda yetiştirilebildiğini vurgulayarak, “Ejder meyvesi biraz nazlı ve dikenli bir meyvedir. Yatırım yapıldıktan sonra meyveyi görmek birkaç yıl sürebilir çünkü çiçeği sadece gece açar. Bu yüzden akademik çevrelerde ‘ayçiçeği’ olarak da anılır. Ejder meyvesi antioksidan özellikleri ve sağlık faydalarıyla tanınmaktadır. Ayrıca tat olarak da son yıllarda popülerlik kazanmıştır. İki sene önce ithal olarak gördüğümüz tüm ejder meyveleri, artan tropikal seralar sayesinde artık ihraç edilebilir konuma geldi. İçeriğinde bulunan C vitamini, 6 portakala denk gelmektedir. Seramızda sarı, kırmızı ve mor olmak üzere farklı türlerde ejder meyvesi yetiştiriyoruz. Genellikle insanların damak zevkine göre öneride bulunuyoruz. Ancak diyabet hastaları için düşük şeker içeriğine sahip sarı ejder meyvesini tercih ediyoruz,” şeklinde konuştu. Ülker, halk arasında ‘çarkıfelek’ olarak bilinen passifloranın da ilgi gördüğünü belirtti.

(Kaynak: DHA)

Related Posts

Alman ekonomisi teknik resesyonun kıyısından döndü

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtuldu.

S&P Global’den kritik açıklama: Bankaların performansı Merkez Bankası’nın atacağı adımlara bağlı

S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Merkez Bankası’nın atacağı adımlara göre bankaların performansının belli olacağını açıkladı.

Garibana şahin yandaşa kuzu

Vakıflar Bankası, Kredi Garanti Fonu aracılığı ile 85 firmaya toplam 64 milyar lira kredi verdi. Firmalar bu parayı geri ödemedi. CHP’li Mehmet Tahtasız, “Garibana şahin, yandaş firmalara kuzu oluyorsunuz” dedi.

Tam ve ağır hasarlı araçlar ile ilgili önemli değişiklik! Kriterler yeniden belirlendi

Trafik sigortalarında tam veya ağır hasarlı araç tespiti ile ilgili önemli değişikliğe gidildi. SEDDK, kriterler yeniden belirlendi. İşte o detaylar…

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Borsa haftaya yükselişle başladı – 28 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, S&P’nin kredi notu teyidi ve güçlü bankacılık-holding performansının da etkisiyle haftaya yüzde 0,26 artışla 9.457,25 puandan giriş yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir