Şizofreni hastalarının beyinleri daha hızlı yaşlanabilir






Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, şizofreni hastalarının beyinlerinde hızlı yaşlanma belirtileri olduğunu ortaya koydu. Bu durumun basit bir kan testiyle ölçülebilir olduğu belirlendi. Melbourne Üniversitesi’nden uzmanlar, şizofreni hastalarında sinir hücrelerinden elde edilen kandaki proteinler üzerine yapılan çalışmanın alanda benzersiz olduğunu vurguladılar.

Şizofreni ve Hızlanan Beyin Yaşlanması

Araştırmacılara göre, şizofreni hastalarının beyinlerindeki hızlanan yaşlanma süreci hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Şimdiye kadar şizofreninin, otizm, disleksi ve DEHB gibi nörogelişimsel hastalıklarla benzer şekilde, beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu.

Çalışmada dikkat çekilen protein ise sinir hücrelerinden salınan ‘Nörofilament Hafif Zincir Proteini (NfL)’ oldu. Bu protein, nöronların hasar görmesi veya yaşlanması durumunda kana ve beyin omurilik sıvısına salınır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklarda da bu proteinin düzeylerinde artış tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmada, şizofreni hastalarında NfL düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha erken ve hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, şizofreni hastalarının beyinlerinin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bipolar bozukluk yaşayan bireylerde benzer bir artış tespit edilmedi.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Psikiyatrist Christos Pantelis, şizofreni hastalarının yaşam tarzının beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini belirtti. Sosyal izolasyon, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Pantelis, “Şizofreni hastalarının yaşam süresi genel nüfusa kıyasla 20-30 yıl daha kısadır. Bu durumun temel nedenleri arasında yaşa bağlı hastalıkların daha erken ortaya çıkması yer almaktadır. Yaşam tarzı, şizofreni hastalarında hızlı yaşlanmanın bir faktörü olabilir ancak yapılan çalışma bu hastalığın anlaşılmasında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.


Related Posts

Samsung, LG’yi tahtından etti

2025 yılının ilk çeyreğinde Samsung, Kuzey Amerika OLED TV pazarında LG’yi geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. Pazar araştırma şirketi Omdia’nın verilerine göre, Samsung ABD’deki OLED TV pazarında yüzde 50,3 gelir payı ve yüzde 45,2 satış …

Yapay zeka ile geleceğin kapıları aralanıyor! Akıllı çözümler hayat buluyor

CES 2025’te tanıtılan yapay zeka (AI) destekli çözümler, işletmelerin ve bireylerin dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandırarak teknoloji dünyasında yankı uyandırdı. Sağlık, eğitim, finans ve üretim gibi sektörlerde yapay zekanın sunduğu akıllı …

Binlerce araçlık dev Anji Ansheng ilk seferine çıktı: Otomobil fiyatları değişebilir

Çin’de inşa edilen ve 9 bin 500 araç taşıma kapasitesine sahip olan “Anji Ansheng” isimli dev gemi, dünyanın en büyük otomobil taşıyıcısı unvanıyla ilk yolculuğuna başladı.

Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Elektronik mikroçipler, modern dünyanın temel taşları arasında yer alıyor. Bilgisayarlardan telefonlara, araçlardan ev aletlerine kadar neredeyse her alanda bu çipler kullanılıyor. Ancak üretim maliyetlerinin artması, teknik karmaşıklıklar ve fizik yasalarının dayattığı sınırlar, bu teknolojinin gelişimini zorlaştırmaya başladı.

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

Evrendeki sırrı çözülemeyen patlamalar ne anlama geliyor?

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.