Marcus Aurelius’un heykeli Türkiye’de

Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Marcus Aurelius Heykeli Türkiye’ye İade Edildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan bronz heykelinin 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildiğini duyurdu. Heykelin iadesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, “Uzun soluklu bir mücadeleydi. Biz haklıydık, kararlıydık, sabırlıydık ve kazandık. Tırnaklarımızla kazıyarak gereken delilleri topladık ve ‘Filozof İmparator’ Marcus Aurelius’u, ait olduğu topraklara geri getirdik.” şeklinde konuştu.

Boubon Antik Kenti’nden 1960’larda kaçırılan ve ABD’de sergilenen Marcus Aurelius Heykeli, yapılan bilimsel analizler, arşiv belgeleri ve tanık ifadeleriyle Türkiye’ye iade edildi. Bakan Ersoy, diplomasi, hukuk ve bilimin iş birliğinde, New York Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik Soruşturmaları Birimiyle yürütülen süreci sadece bir iade değil, tarihi bir başarı olarak değerlendirdi.

Marcus Aurelius’un heykelinin Türkiye’ye dönüşü, yıllardır süren hak arayışlarının somut bir sonucu olduğunu belirten Ersoy, “İster yurt içinde ister yurt dışında olsun, kaçırılan tüm kültürel mirasımıza sonuna kadar sahip çıkmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Filozof İmparator’u çok yakında, sürpriz bir sergide Ankaralılarla buluşturacağız.” dedi.

Boubon kökenli Lucius Verus, Septimius Severus ve Caracalla’nın heykelleri de iade edildi. MS 2. ve 3. yüzyıllara tarihlenen Marcus Aurelius heykeli, Burdur’un Gölhisar ilçesindeki Boubon Antik Kenti’nde 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılar sonucu yurt dışına çıkarıldı. Türkiye’nin iade talebi doğrultusunda yapılan laboratuvar testleri, heykelin doğru kökene ait olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütülen işbirliğinde şeffaf ve adil bir süreç sonucunda, eserlerin Türkiye’ye geri dönüşü önemli bir dönemeç olarak kayda geçti. Türk Hava Yolları’na da heykelin taşınmasındaki desteklerinden dolayı teşekkür eden Bakan Ersoy, kültürel mirasın korunması ve iadesi konusundaki kararlılığın devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

21. Geleneksel Tarhana Festivali Bilal Sonses Konseriyle Başladı

Kütahya’nın Gediz ilçesinde düzenlenen 21. Geleneksel Tarhana Festivali, ünlü sanatçı Bilal Sonses’in verdiği konserle renkli başladı. Kalabalık bir dinleyici kitlesine hitap eden Sonses, hayranlarıyla coşku dolu anlar yaşadı. Festivalin ilerleyen günlerinde farklı etkinliklerin planlandığı açıklandı.

İsrail’de Arap kökenli milletvekiline saldırı

İsrail’de Arap kökenli milletvekili Ayman Odeh’in aracı, Ness Ziona kentinde sağcı İsraillilerin ırkçı saldırısına uğradı. Odeh’in bulunduğu aracın camını kıran saldırganlar; milletvekiline ‘Terörist’ diye bağırırken ‘Araplara ölüm’ sloganları attı.

Rektörlük, yetkisini aştı… Öğrenciye ‘yürüyüş’ soruşturması: Üniversite ihbar etti!

Eskişehir’deki Osmangazi Üniversitesi’nden, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne kadar yapılan “İmamoğlu” yürüyüşünde, bir öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı. Anadolu Üniversitesi’nin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı göndererek öğrenciyi tespit ettiği ve bunun sonucunda üniversite öğrencisine soruşturma açtığı öğrenildi.

Türkiye’yi terk edip İsviçre’ye taşınan hemşirenin yeni mesleği gündem oldu

Son yıllarda Türkiye’de görülen ekonomik sorunlar, çok sayıda kişinin yurt dışına taşınmasına neden oluyor. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan genç hemşire, Türkiye’den taşındığı İsviçre’de çobanlık yapmaya başladığını duyurdu.

EURO 2032’de stat krizi: Tek ev sahibi Türkiye olabilir

UEFA, EURO 2032 listesindeki 10 stadın 9’una onay vermezken, sadece Juventus’un stadı sınıfı geçti. Milano, yeni stat inşa etmezse devre dışı kalabilir.

Arap Milletvekiline Saldırı

Ayman Odeh’in aracı, İsrail’de saldırıya uğradı; 3 kişi gözaltına alındı.