Çin hazırlıklara başladı: ABD ihtimali masada

Çin’den Pasifik Okyanusu’nda Keşif Hamlesi

Çin, üç yıl önce anakaraya yakın sularda araştırma yapan gemilerini Pasifik Okyanusu’nun batı kesimine yönlendirerek okyanus keşiflerinde yeni bir döneme girdi. Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin küresel çapta güçlü bir donanmaya sahip olması hedefini vurgulayarak balıkçılık filoları ve maden araştırma gemilerinin modernize edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çin’in teknolojik olarak geliştirdiği araştırma gemileri artık daha uzak bölgelere ulaşabiliyor, derin denizlerden örnekler toplayabiliyor ve deniz yaşamı ile iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin kapsamlı veriler elde edebiliyor.

Çin’in topladığı veriler sayesinde Pasifik’teki ABD denizaltılarının konuşlandırılması ve takip edilmesi stratejileri gelişebilir. Ülkenin güçlenen araştırma filosu, ABD ile rekabette önemli avantajlar sağlayabilir.

“İLERLEME ÇARPICI”

Brookings Enstitüsü’nde araştırmacı olan Bruce Jones’a göre Çin’in okyanus araştırmalarındaki ilerleme dikkat çekici. Ülkenin su altı bölgelerini stratejik noktalar olarak kullanmaya çalışması öne çıkıyor.

Çin’e ait araştırma gemileri Pasifik’te hakimiyetlerini artırmak için Tayvan ve Guam adalarına yaklaşıyor. Bu yaklaşımların askeri operasyonları desteklemek için yapılan bilgi toplama faaliyetleri olduğu belirtiliyor.

ARAŞTIRMA GEMİLERİYLE AVANTAJ SAĞLANIYOR

Çin’in faaliyet gösteren gemileri genellikle sivil statüde olup devlet kurumları, üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından işletiliyor. Sivil gemiler, hassas sularda özgürce hareket etmeyi sağlıyor ve denizaltı özelliklerini haritalandırmak amacıyla düşük hızlarda seyredebiliyor.

Uluslararası hukuka göre sivil araştırma gemileri izin aldıkları takdirde uluslararası sularda ve diğer ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinde faaliyet gösterebiliyor. Ancak Çin’in bu faaliyetlerinin yoğunlaşması, Asya-Pasifik bölgesinde endişelere yol açıyor.

Çin’in genişleyen deniz hâkimiyeti, özellikle deniz tabanını haritalayan, sensörler yerleştiren ve denizaltı operasyonlarına zemin hazırlayan araştırma gemilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tayvan yakınlarına yaklaşan Çin araştırma gemileri Tayvan’ın endişesine yol açarken, bölgedeki gerilim de giderek artıyor.

Related Posts

Menzil’de miras savaşı vites yükseltti! Akıl almaz suçlamalar havada uçuşuyor

Menzil Tarikatı lideri Abdulbaki Elhüseyni’nin vefatının ardından üç oğlu arasında başlayan miras anlaşmazlığı, cemaatin kullandığı dergâh binalarına sıçradı. Son gelişmelere göre, Çorum’daki “külliye” olarak bilinen dergâh binası, bu anlaşmazlığın yeni dava konusu oldu. Saki Elhüseyni, kardeşlerini paravan şirketler kurarak mülk devretmekle suçladı.

Aydın’da orman yangını çıktı

Aydın’ın Çine ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

Candan Yüceer’den operasyonlara sert tepki: ‘Demokrasiyi, adil yargılanma hakkını savunmaya devam edeceğiz!’

Tekirdağ Belediye Başkanı Candan Yüceer, CHP’ye ve belediyelerine yönelik düşmanlık hukukunun işlediğine dikkat çekerek “Adeta burada Cumhuriyet Halk Partisi belediyelerine yönelik sürekli bir soruşturmalar, gözaltına almalar, tutuklamalar sürekli bir suç isnat etme süreci var. Toplumdaki algıda seçimle alınmayan belediyelere bir itibar suikastı yapılıyor” diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Abu Dabi’de bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Abu Dabi’de bir araya geldi

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.