Almanya’da fabrika siparişleri mayısta düştü

Almanya’da Fabrika Siparişleri Mayıs Ayında Geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mayıs ayı geçici verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede yurt içinde imal edilen ürünler için siparişler, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 azaldı. Geçen yılın aynı dönemine göre fabrika siparişleri ise yüzde 5,3 arttı.

Piyasa beklentileri, mart ve nisan aylarındaki artışların ardından mayısta fabrika siparişlerinin yüzde 0,1 azalacağı yönündeydi. Nisan ayındaki yüzde 0,6’lık artış ise yüzde 1,6 olarak revize edildi.

Destatis, mayıs ayındaki düşüşün “bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” sektöründeki siparişlerdeki gerilemeden kaynaklandığını belirtti.

Yurt içi siparişler mayısta aylık bazda yüzde 7,8 azalırken, yabancı siparişler yüzde 2,9 arttı. Avro Bölgesi’nden gelen yeni siparişler yüzde 6,5 gerilerken, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 9 arttı.

Ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,4 azalırken, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 3,1 arttı. Sermaye malı siparişleri ise yüzde 0,9 düştü.

Sektördeki Yavaşlama Dikkate Alınmalı

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı, mayıs ayındaki gerilemeye rağmen, sanayi talebindeki genel eğilimin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Son üç ayda yeni siparişlerin yüzde 2,1 arttığı vurgulanırken, yurt içi siparişlerin üç aylık dönemde yüzde 4,1 azaldığı açıklandı.

Bakanlık, ticaret ve jeopolitik belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle sipariş alımlarının dalgalı bir seyir izlediğini ifade etti. Şirketlerin iş beklentilerinin canlanmasına rağmen, sektördeki yavaşlamanın göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Almanya Ekonomisi Zor Günler Geçiriyor

Alman ekonomisi, 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı ve küresel ticaretteki belirsizlik, ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Analistler, tarife savaşları ve Trump’ın açıklamalarının küresel ticarete zarar verdiğine dikkat çekerken, Alman ekonomisinin üretimdeki zayıflık nedeniyle kırılgan olduğunu belirtiyorlar.

2024’te yüzde 0,2 küçülen Alman ekonomisi, Çin ile rekabetin artması ve yapısal sorunların etkisiyle ikinci yılında da küçülme yaşadı. Hükümet, küresel ticaret gerginliklerinin etkisiyle büyüme beklentisini düşürerek, ekonominin zor günler geçireceğine işaret ediyor.

Related Posts

Tekstilci iflas ediyor yurt dışına kaçıyor

TBMM’de tekstil sektörünün sorunları gündeme taşındı. Mehmet Emin Ekmen, “Üreticilerin yüzde 75’i zarar ediyor” derken, CHP’li Aşkın Genç, “Yalnızca 2025’in ilk çeyreğinde 2 bin 147 firma kapandı” ifadeleriyle krizin boyutunu gözler önüne serdi.

DİSK’ten TÜİK önünde protesto: Bu bir rakam kavgası değil, ekmek kavgası!

“Bu adaletsiz düzeni değiştirmek için yan yana, omuz omuza olmaya, sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya çağırıyoruz”

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Sadece 1 günde 282 kilogram altın el değiştirdi

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın, haftanın işlem gününü yükselişle kapattı. Standart altının kilogram fiyatı, önceki güne göre yüzde 0,2 artarak 4 milyon 296 bin lira oldu. Gün içinde altının en düşük …

Veriler açıklandı: Haziran ayı zam şampiyonu belli oldu!

İstanbul’da perakende fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Bazı ürünlerde dikkat çekici artışlar yaşanırken, bazı ürünlerin fiyatlarında ise gerilemeler gözlemlendi. Tüketiciler fiyat değişikliklerini yakından takip ediyor.

İstanbul’da enflasyon hız kesmiyor: Konut zam şampiyonu

Son dakika…. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’da enflasyon 2025 haziran yüzde 1,77 oranında artış gösterdi.